Dit blog is een aanvulling van Beverse Weetjes, met nieuwtjes, activiteiten, links van om en rond Beveren-Leie en verder.
Een kijkje nemen op Beverse Weetjes klik op onderstaande logo!
13-11-2007
Slimme Handen'
Tijdens de officiële opening van de ijspiste mochten de winnaars van de actie 'Slimme Handen' hun prijs in ontvangst nemen. Zo mogen alle leerlingen van de derde klas uit de Vrije Basisschool "Duizendpoot" te Sint Eloois-Vijve in de eerst komende veertien dagen gratis gaan schaatsen. Zij wonnen met de slagzin van 25 karakters "Slimme handen maken veilig werk". Verder trok een onschuldige hand nog een aantal andere gelukkigen die een prijs in ontvangst mochten nemen.
De stad Waregem, het VTI en het KA zetten op vrijdag 16 november onder het motto Slimme Handen een bijzondere dag op het getouw om het technisch onderwijs te promoten. Het is een doe-activiteit in W aregem Expo waaraan ook een 25-tal bedrijven meewerken.
Het doel van deze beurs is om de laatstejaarsleerlingen uit het basisonderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs te laten kennismaken met de diverse technische sectoren die bestaan binnen de Waregemse bedrijfswereld. 's Morgens kunnen de leerlingen uit het basisonderwijs kennismaken en na de middag komen de laatstejaarsleerlingen van VTI en KA.
Met de organisatie van dit event pikt de stad Waregem in op het signaal vanuit firma's als Vergotte, Stas, DK-Rental en vele anderen, waaruit blijkt dat er veel technisch geschoolde mensen te kort zijn op de arbeidsmarkt.
Met deze belevenis-dag wil het stadsbestuur en de 25 bedrijven uit Groot-Waregem de noodklok luiden. Ook het VTI en het KA hopen dat heel wat jongeren en hun ouders er zich van zullen vergewissen dat een technische job een erg boeiende en uitdagende job is. Ook de Kamer van Koophandel verleent haar medewerking. De schepenen Kristof Chanterie (KMO-beleid) en Jo Neirynck (Onderwijs) willen de jongeren en hun ouders ervan overtuigen dat het technisch onderwijs grote kansen biedt op een volwaardige loopbaan.
Ze stellen vast dat de bedrijven dagelijks aan de klaagmuur staan omdat ze geen gekwalificeerd personeel vinden op het technische vlak. Jammer genoeg vinden nog heel wat ouders dat enkel het algemeen secundair onderwijs tot een succesvolle beroepsloopbaan kan leiden. Niets is minder waar. Het bedrijfsleven schreeuwt om jongeren met een technische vorming. Vandaar dat het stadsbestuur, dat voortdurend in contact staat met het bedrijfsleven, samen met de technische scholen en met 25 Waregemse KMO's een lans wil breken voor het technisch onderwijs. Ouders en jongeren zijn hartelijk welkom in Waregem Expo om op diverse demostanden kennis te maken met de vereisten en mogelijkheden van het bedrijfsleven.
Vrijdag 16 november zijn 's morgens een zeshonderdtal laatstejaars uit het basisonderwijs uitgenodigd en na de middag zijn er tussen 14 en 16 uur een zevenhonderdtal leerlingen van de eerste graad van het secundair van de partij.
Tussen 16 en 18 uur verwachten de organisatoren de geïnteresseerde ouders met hun zonen of dochters. Het gaat echt om een doe-dag waarbij de bedrijven in een demostand tonen wat er te beleven valt op de werkvloer. Slimme Handen probeert vooral de ouders ervan te overtuigen dat het technisch onderwijs geen minderwaardig onderwijs is. Integendeel. De jongeren die het technisch onderwijs volgen, hebben riante perspectieven. De bedrijven 'vechten' als het ware om de afgestudeerden te kunnen inlijven. In plaats van "vuile handen" spreken we nu over "slimme handen" in het technisch onderwijs. En dat is dan ook de titel van deze beurs voor jeugd en techniek. Het initiatief komt uit van het stadsbestuur. Het is heel anders als de stad het technisch onderwijs promoot dan dat scholen of bedrijven dat doen. De ouders horen het nu ook eens uit 'onverdachte bron': het technisch onderwijs heeft heel wat in zijn mars en de arbeidsmarkt wacht met spanning op de afgestudeerden. Het wordt vrijdag een doe- of belevenisbeurs, waarbij de jongeren praktisch kunnen ervaren hoe een band wordt gemonteerd of een diagnosetoestel voor een personenwagen wordt bediend in een garage, een schaarlift wordt bediend bij DK-rental, hoog-technologische machines worden gebruikt bij een aardappelverwerkend bedrijf, enz. Kortom, vrijdag 16 november groeit zeker uit tot een ware ontdekkingstocht voor de jonge bezoekers en hun ouders.
Circus Rose Maie Malter geeft een aantal bijzondere voorstellingen in Waregem. Op het programma internationale nummers die nog niet eerder in België vertoond zijn. Enkele hoogtepunten zijn: * SANDRINE BEAUTOUR. Een nummer met Vrijheidsdressuur van de allerhoogste klasse. Een topnummer in de internatonale circuswereld. Ze behaalde prijzen op het Internationale Festival in Massy (Parijs), de eerste prijs van de Ville de Liège, de Persprijs en de prijs van de jury in Luik en de eerste prijs Keizer Karel) in Gent. En verder .. * SANDRINE & JENNIFER MALTER. Klassieke en moderne hogeschooldressuur. * MARCO LOURADOUR & PARTNER tempojongleur. * Alexis Louradour equilibrist op piëdestal * DHALIA LORENT met zes betoverende Damatiërs. * De internationale clown CARDINI als banketbakker, en muziekvirtuoos. * De wereldbekende artiest FISCHER met zijn LUCKY LUKE CREATION. Kippen, honden, ezels, poezen en nog veel meer
CIRCUS ROSE MARIE MALTER WAREGEM Terrein Parking Jeugdcentrum SPEELDAGEN Vrijdag 14 november 14.30 17.30 Donderdag 15 november 19.00 Vrijdag 16 november 19.00 Zaterdag 17 november 14.30 17.30 Zondag 18 november 15.00 Vijf speeldagen zeven voorstellingen. TOEGANGSPRIJZEN: Volwassenen: 12,50, 15,-- en 20 Kinderen: 7,50, 10,-- en 12,50 DONDERDAG AAN DE HALVE PRIJS ALLE INFO EN RESERVATIE: 0494-34 30 90
DE GESCHIEDENIS VAN CIRCUS ROSE MARIE MALTER® De geschiedenis van Circus Rose Marie Malter® gaat terug tot 1970. Toen maakten Jean Gebruers en Rose Marie Malter het plan om voortaan samen als familiecircus door de wereld te trekken. Nog geen jaar later was het zover en was circus Apollo geboren en ging men op tournee. Jean en Rose Marie waren beiden afkomstig uit bekende circusfamilies en hadden allebei hun sporen reeds ruimschoots verdiend als circusartiesten. In circus Apollo werden veel nummers door de familie zelf verzorgd. Daarnaast werden verschillende buitenlandse artiesten aangetrokken. Het ging niet altijd voor de wind. In 1973 werd in hun winterverblijf in Herentals hun prachtige tent (een tweemaster) door brand verwoest.
Moedig begonnen ze in 1974 opnieuw. Het echtpaar Gebruers-Malter bracht opnieuw spektakel, begeleid door een vijfkoppig Pools orkest. Midden zeventiger jaren werd in hun circus de bekende jeugdfeuilleton Circus Rondau door de toenmalige BRT opgenomen. De serie werd een groot succes.
Er volgden ups en downs. Inmiddels waren ook de kinderen Pierrot en Patrick in de zaak gekomen. Later volgde een succesrijk tournee, dat gesponsord werd door koekjesfabrikant De Beukelaer. Er was toen geen kassa, want de bezoekers mochten op vertoon van twee verpakkingen van De Beukelaer gratis binnen ..
In 1986 trouwde Pierrot met de charmante Franse circusartieste Sandrine Beautour. Het werd een circusfeest zoals het hoort. Het jonge paar zat bovenop een uitgedoste olifant en werd door clowns, artiesten, kamelen, paarden en ponys naar stadhuis en kerk begeleid. Hun inmiddels achttienjarige dochter Jennifer werkt intussen ook in het familiecircus.
In 1986 werd voor de naam Circus Rose Marie Malter gekozen. Jean, Rose Marie, Pierrot, Patrick, Sandrine,Jennifer, Jasmin, Tamara, Alex, Juanito,Juan José, Maximillano en Sebastian hebben als vaste basis het circus intussen beroemd gemaakt. Het circus werd inmiddels ook officieel erkend door de Vlaamse regering. Tot slot nog een markante uitspraak van Rose Marie Malter: U bent niet zomaar een publiek. En wij zijn niet zomaar een circus Bekijk ook de site van Circus Rose Marie Malter®: klik hier
VEILIG MET BIER DE FEESTEN DOOR Met een preventieve actie in het kader van alcoholgebruik gekoppeld aan autorijden willen we net voor eindejaarsperiode het publiek waarschuwen. Dit naar het voorbeeld van enkele Vlaams-Brabantse bierverenigingen die dit eind vorig jaar hebben verwezenlijkt. Deze preventie actie is een gezamenlijk initiatief van de politiezone Mira en de bierproefclub Waregemse Bierfanaten.
Om aan te tonen hoe snel je wel boven de toegelaten grens zit, zullen leden van de bij de bierconsumentenvereniging Zythos aangesloten vereniging De Waregemse Bierfanaten, (die ook lid zijn v/d Waregemse cultuurraad) zich op zaterdag 1 december 2007 in Waregem tussen 17.00 uur en 22.00 uur om het uur onderwerpen aan alcoholcontroles uitgevoerd door de Politiezone Mira. Enkel de 10 proefpersonen zullen die avond elk uur een test kunnen ondergaan. De ademtests worden afgenomen met nieuwe, geijkte apparatuur, en de resultaten worden openbaar gemaakt.
Het wordt een avond vol infotainment: een mix van ontspanning en degelijke informatie, want de topmoderator bij uitstek, persmedewerker Jan Decock, zal tussen de tests en het proeven elk uur heel wat nuttige verkeersweetjes en aanverwante zaken op een goede manier bijbrengen. Jan wordt bijgestaan door de Hoofdcommisaris en een verkeersdeskundige. Het publiek krijgt ook de kans om vragen te stellen over alle aan belangende onderwerpen.
Van de 10 proefpersonen wordt een profiel opgesteld: leeftijd, geslacht, gewicht (vermits die gegevens een invloed hebben op het verwerken van de alcohol door het lichaam).
Vóór het experiment krijgen de proefpersonen (die uiteraard nuchter aan de test beginnen) iets te eten want ook een volle of lege maag beïnvloedt de opname en afbraak van alcohol door het lichaam. Er worden 5 groepjes van 2 mensen gevormd. Duo 1 drinkt uitsluitend pils Duo 2 drinkt uitsluitend uitgaansbier: witbier, Kriek, Palm, Duchesse de Bourgogne, (ts 5 en 6,5 %). Duo 3 drinkt uitsluitend degustatiebier, dit is bier van méér dan 6,5 vol.% alc. (Duvel, Chimay blauw, Westmalle Tripel, . . .) Duo 4 wisselt een uitgaansbier af met een glas cola, water, koffie Duo 5 drinkt uitsluitend lichtalcoholisch bier (max 3,5 %) Biolégère,
Om het uur (telkens na 2 consumpties) ondergaan de proefpersonen (en enkel de proefpersonen) de ademtest uitgevoerd door de politie en wordt vastgesteld of de persoon in kwestie safe blaast, in de gevarenzone zit (meetgegevens tussen 22 en 35), ofwel positief scoort.
Wie over de grens zit, valt af, de anderen gaan door. Er wordt ook telkens meegegeven wat de exacte gevolgen zouden zijn bij elke persoon die een positief resultaat haalt: juiste score, rijbewijs inleveren, de omvang v/d boete, Van iedere persoon zal goed worden genoteerd wat hij telkens drinkt Zodat bij het einde een goed profiel kan worden opgesteld dat als voorbeeld een beetje kan vergeleken worden.
Mochten er op het einde van de actie nog personen zijn die niet uitgeschakeld zijn (wat bij de tafelbierdrinkers wel eens het geval kan zijn), dan wordt van die personen vastgesteld hoeveel promille ze dan effectief hebben.
De actie gaat door op volgende plaats: de zaal van Fools Garden, Noorderlaan 32, te 8790 Waregem. De inkom bedraagt 1 euro.
Met het aanwezige publiek tussen 20.30 en 21.30 uur houden we ook een eenvoudig ludiek spel waarmee enkele etentjes, in Waregemse restaurants en een bierpakket te winnen zijn