Dit blog is een aanvulling van Beverse Weetjes, met nieuwtjes, activiteiten, links van om en rond Beveren-Leie en verder.
Een kijkje nemen op Beverse Weetjes klik op onderstaande logo!
24-10-2008
WAREGEM: L'amour et La Mort
Laidos Waregem ontvangt Alter Echo, Lyon (Frankrijk) Op vrijdag 31 oktober aanstaande, om 20u00 ontvangt het Waregems koor Laidos, het Franse gemend koor Alter Echo voor een gezamenlijk concert van bijzonder hoogstaand niveau. Wie Laidos kent, weet dat dit geen loze beloften zijn.
Onder de veeleisende leiding van Marleen Annemans, brengt het koor een keur aan stemmige liederen rond het thema Liefde en Dood, ofte Lamour et La Mort. Tijdens een van de buitenlandse koormanifestaties vorig jaar, leerde Laidos het gemend koor Alter Echo uit Lyon kennen. Een koor met hetzelfde karakter als Laidos, en van een ongekend hoog niveau.
Getuige van dit bijzonder hoogstaand niveau van Alter Echo, is het feit dat zij in juni van dit jaar de Eerste Prijs wonnen op de Florilège Vocal de Tours, een internationaal vermaard koorfestival in Tours. In de finale versloegen zij onder andere een Amerikaans en een Filippijns koor.
Na een inleidend programma van Laidos, waarin het thema van het concert, Lamour et La mort, over de muzikale grenzen heen, naar voor gebracht wordt, brengt Alter Echo een eigen programma, rond hetzelfde thema. Hoogtepunt van het concert wordt de gezamenlijke opvoering van het Stabat Mater van Joseph Rheinberger.
Info over dit concert is terug te vinden op de site van Laidos: klik hier. Kaarten kosten 8 in voorverkoop, 10 aan de deur. Reserveren kan op info@laidos.be of 056/60 37 71
Laidos Laidos ontstond in 1986, onder impuls van Marleen Annemans, als het Waregems Jeugdkoor. Zij brengt een aantal vrienden samen rond meerstemmige koormuziek. Algauw groeit de groep aan tot een 45 tal leden. In 1990 nemen zij deel aan het Internationaal Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt, waar ze een mooie beoordeling bekomen in de Wimpelreeks. Twee jaar later krijgen zij op hetzelfde festival een Eerste Prijs Summa Cum Laude van de internationale jury.
Het koor nam deel aan diverse Europa Cantat zingweken en werd in 1993 geselecteerd om deel te nemen aan Europalia Mexico. Hiervoor maken zij succes- en emotierijke concert-tournee in Mexico. In 1994 wordt de naam Waregems Jeugdkoor omgevormd tot Laidos, wat in het Keltisch Lied betekent.
Het koor nam deel aan verschillende wedstrijden en behaalde diverse prijzen, onder andere de Radio3 prijs op het Internationaal Koorfestival te Maasmechelen, Klassering in uitmuntendheid met lof van de jury bij de Provinciale Tornooien, een Finaleplaats bij Koor van het Jaar en de Mgr. Kerkhofprijs te Val-Meer.
Het koor verleende doorheen de jaren zijn medewerking aan grotere projecten : Mattheuspassie van Bach, Requiem van Mozart, Chichesterpsalms van Bernstein, de Carmina Burana van Orff. Dit gebeurde op uitnodiging van o.a. het 'Symfonisch Orkest Vlaanderen'. Het koor was eveneens in Frankrijk, Nederland, Spanje, Denemarken, Slovenië en Duitsland te gast Het koor staat nog steeds onder leiding van Marleen Annemans.
Op donderdagavond 23 oktober heeft hét startmoment van 11.11.11 Waregem plaats in het POC, Nieuwstraat 20, te Desselgem. Vanaf 19.30 u is iedereen van harte welkom! Op het programma : - Welkomstwoord - Inleiding: politieke actie en uitleg rond de campagne - Dvd voorstelling: « Werknemers zijn geen gereedschap » - Gastspreker: Karel Van Bever, auteur van « Dokter in overall » - Hapje, drankje, muziek
Zaterdagvoormiddag 25 oktober 2008: politieke actie van 11.11.11 op de markt van Waregem! Universeel respect voor een waardig inkomen Om de Millenniumdoelstellingen waar te maken, moet waardig werk en waardig inkomen een centrale plaats krijgen in een globale strategie van armoedebestrijding. Regeringen moeten daarbij hun verantwoordelijkheid opnemen en streven naar meer samenwerking en naar regulering van de arbeidsmarkt en van private actoren. We vragen wereldwijd respect voor het recht op een waardig inkomen, dat minimaal de basisnoden van de werknemer en zijn gezin dekt.
Wil je meer weten over de campagne Waardig Werk? Kom dan zaterdagvoormiddag naar de markt! Vanaf 8.30 u (tot 11.30 u ) zullen enkele medewerkers van de 11.1.11-comités van Waregem, samen met het ACV en het ABVV, de campagne Waardig Werk uit de doeken doen! Er zal eveneens een kop (h)eerlijke koffie aangeboden worden!
Stedelijke Dienst voor Internationale Samenwerking Schepen Jo Neirynck 0497 33 83 70 jo.neirynck@waregem.be Gemeenteplein 2 - 8790 Waregem 056 62 13 87 - internationalesamenwerking@waregem.be
Om mensen wat dichter bij elkaar te brengen, heeft een groep Vlamingen een 'knuffeldag' uitgeroepen. Ze roepen iedereen op om vrijdag 24 oktober eens de baas, collega's of de schoonmaakster stevig te omhelzen. "Omdat we allemaal mensen zijn. En omdat we er allemaal af en toe eentje kunnen gebruiken" bekijk ook website vlaanderenknuffelt klik hier. Een groep van vijf Vlamingen heeft al een grote schare mensen enthousiast gemaakt.
VRT Radio2 maakt de hele dag 'knuffelradio' en kinderen trekken naar bejaardentehuizen voor een omhelzing. De website biedt alvast een knuffelsong en nog een hele reeks ideeën. Knuffelsong De website biedt alvast een knuffelsong en nog een hele reeks ideeën.
"Begin vooral thuis: partner, kinderen, buren", staat er. "Start jouw sportwedstrijd met een knuffelmoment. Als stadsbestuur kun je een recordpoging organiseren met het grootste aantal knuffelaars. Bakkers kunen een knuffelbrooodje maken en elke klant een gratis knuffel geven bij de verkoop." 'Free hugs' Het fenomeen van 'free hugs' verspreidt zich de laatste jaren over de hele wereld, van Zuid-Afrika tot Canada en van Peru tot Australië.
Het begon met de Australiër Juan Mann, die bij terugkomst op het vliegveld niemand had die op hem wachtte. Hij stak een bord met 'free hugs' in de lucht. Het bleek een groot succes en een fenomeen was geboren, hoewel de Australische overheid het 'freehuggen' vergeefs probeerde te verbieden.
Er wordt heel wat afgeknuffeld in de Vrije Basisschool in Desselgem Op vrijdag 24 oktober 08 gaat de Vlaamse knuffeldag door.
Ook in de Vrije Basisschool van Desselgem gaat deze dag niet onopgemerkt voorbij. De leerlingen van de kleuterklassen en de lagere klassen worden om 8u onthaald door 2 echte knuffelbeesten. Daarna volgen er nog tal van activiteiten: zoals knuffelen onder een knuffelbeest (te vergelijken met knuffelen onder een maretak), een supergroot knuffelbeest opvullen met stoepkrijt, knuffeltekeningen kleuren, Muziek, versjes en gedichten kleuren de dag verder op.
Sint-Eloois-Vijve: Werkgroep zweminstuif blikt terug geslaagde editie
Zaterdag jl heerste er een gezellige drukte in en rond het zwembad van Sint-Eloois-Vijve. Reeds voor de 11de maal sloegen de ouders en leerkrachten de handen in elkaar om een zweminstuif te organiseren.
Dit jaar werd er vooral gewerkt rond China. De olympische spelen en de Chinese cultuur stonden centraal.
Vanaf 13u kwamen heel wat peuters en kleuters (samen met hun ouders) afgezakt naar het zwembad van Sint-Eloois-Vijve om deel te nemen aan een uurtje watergewenning Om 14u werd het zwembad bevolkt door heel wat kaboutertjes (2de en 3de kleuters) die heel wat avonturen beleefden in en rond het zwembad..
Om 15.30 was het de beurt aan de kinderen van de lagere school. Niet minder dan 103 kinderen streden in 8 ploegen (verspreid over 2 poules) voor die ene ereplaats. Zes verschillende proeven waren aan de orde. De judorace, de evenwichtsbalk, de olympische pictogrammen vielen bij de kinderen goed in de smaak. Uiteindelijk won Portugal met 34 punten. Het deed de organisatie deugd dat de einduitslag ook dit jaar ondergeschikt was aan het plezier dat de kinderen beleefden.
Vanaf 18.30u was het naar jaarlijkse gewoonte terug de beurt aan de verenigingen. Niet minder dan 16 verenigingen schreven zich in om te strijden voor de gouden eend. Er was weer heel wat ambiance merkbaar in en rond het zwembad. De overdekte speelplaats werd voor de gelegenheid omgebouwd tot een Chinese theeruimte en de supporters smaakten duidelijk de gezelligheid. Een Wokgerecht, een loempia, een kippesaté en een lekker Spleetoogje (aperitiefje) gingen er vlotjes in. Voor het eerste werkten we dit jaar met een digitaal scorebord wat betekende dat de scores rechtstreeks vanuit het zwembad werden geprojecteerd in de zaal. Ook fotos van de deelnemende ploegen kwamen later op de avond op het scherm.
Om 23.00 werd het zeil over het zwembad gelegd en was de einduitslag bekend. De papas (zwarte kaarten) wonnen de wedstrijd, net voor de oudleiding van Chiro Oetsjiekoetsjie. Zij gingen dan ook met de gouden eend 2008 naar huis. Zij behaalden 76 punten. De rode lantaarn is dit jaar eigendom geworden van de pluswerking.
De werkgroep zweminstuif 2008 blikt dan ook terug op een geslaagde editie. Zon kleine 300 zwemmers vonden de weg naar het Vijfse zwembad. Heel wat verenigingen maakten dan ook reeds afspraak voor volgend jaar. Voor de uitslagen en heel wat sfeerbeelden klik hier.
WAREGEM: Haha...handicap: leven zonder humor, dat is pas een handicap
Haha...handicap: leven zonder humor, dat is pas een handicap 20 tot 24 oktober 2008 Tentoonstelling in de inkomhal stadhuis Waregem In het najaar van 2004 lanceerde GRIP haar nieuwe beeldvormingscampagne: Mensen met een handicap, kun je nog iets van leren. Met deze campagne willen we onze samenleving een andere boodschap brengen dan die van zorg, medelijden en paternalisme. GRIP wil constructief zijn en meewerken aan een positieve beeldvorming over mensen met een handicap. Dit doen ze door in verschillende fasen in te gaan op kwaliteiten en mogelijkheden van mensen met een handicap. GRIP staat voor Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap. Doel is gelijke rechten én kansen voor iedereen. GRIP richt zich in de eerste plaats tot een groep die in onze samenleving wordt achtergesteld: mensen met een handicap.
Haha...handicap Handicap is een thema dat snel zwaar geladen wordt. Het is niet eenvoudig om dit thema aan te kaarten bij het grote publiek. Om mensen aan te spreken, hun aandacht te vragen, maar tegelijk niet af te schrikken, mag een campagne niet te ernstig en te zwaar zijn. Daarom is GRIP op zoek gegaan naar een invalshoek die drempelverlagend werkt. Humor leek ideaal.
Met de humorcampagne zetten we het gevoel voor humor en zelfrelativering van mensen met een handicap in de verf. Opmerkelijk is hoe mensen met een handicap hun eigen beperkingen of de reacties van de samenleving daarop kunnen relativeren of er zelfs om kunnen lachen.
Het hebben van een handicap, is geen lachertje. Maar humor is net een wapen tegen de moeilijkheden die een handicap met zich meebrengt. Humor is een middel dat spanningen overwint en het leven wat aangenamer maakt. Humor is een benadering van het leven, een manier om gebeurtenissen en ervaringen in je leven een plaats te geven. Het is positief kunnen kijken naar een beperking.
In de omgang met elkaar is humor overigens een krachtig instrument, het verlaagt drempels. Mocht iedereen wat meer humor gebruiken in zijn leven, mocht iedereen wat meer lachen om zijn gebreken, dan was de wereld heel wat rijker en het samenleven een stuk aangenamer. Mensen zonder handicap zouden op dit vlak nog wat kunnen leren van mensen met een handicap. Het spreekt voor zich dat humor subjectief is en door iedereen anders wordt ervaren en gebruikt. Met deze campagne wil GRIP niet zeggen dat er vanaf nu maar eens hartelijk moet gelachen worden om mensen met een handicap, maar dat iedereen mogelijkheden en beperkingen heeft en dat dat onze wereld juist boeiend maakt. Het is alleen een kwestie van hoe je ernaar kijkt. Meer nog, met de campagnelijn stelt GRIP de grens van wat een handicap precies is, in vraag. Geen humor hebben, dat is pas een handicap.
Waarom vindt GRIP beeldvorming zo belangrijk? 1 op 10 mensen heeft een handicap. Dat is beslist niet weinig. Hoe komt het dan dat we op straat, op school of op het werk die verhouding zelden terug vinden? Komt dat omdat een handicap niet altijd zichtbaar is? Ten dele wel, maar die wanverhouding heeft ook te maken met het feit dat mensen net omwille van hun handicap achteruit gesteld worden, dat ze gezien worden als mensen die zorg nodig hebben en daardoor vaak in aparte voorzieningen leven, wonen en werken. Maar bovenal zijn mensen met een handicap minder aanwezig in het straatbeeld door de ontoegankelijkheid van onze samenleving. Dat maakt dat ze niet volwaardig kunnen deelnemen aan het gewone maatschappelijke leven. Net omdat mensen zonder handicap maar weinig in contact komen met mensen met een handicap, baseren ze zich in dat contact vooral op vooroordelen en stereotiepen. Ook de media gaan die stereotiepen (ongewild) bevestigen. Dit alles maakt dat we een verkeerd, vaak overdreven positief of negatief beeld krijgen over mensen met een handicap. Een verkeerde beeldvorming heeft op zijn beurt invloed op hoe men zich tegenover mensen met een handicap gaat gedragen. Gewild of ongewild blijft dat gedrag gelijke kansen voor mensen met een handicap in de weg staan. Een correct beeld over mensen met een handicap is dus fundamenteel voor gelijkwaardigheid. Pas als er meer gekeken wordt naar de persoon achter een beperking en de mogelijkheden en kwaliteiten van die persoon, komen we tot een samenleving waar diversiteit ervaren wordt als een rijkdom. Pas dan krijgen mensen met een handicap gelijke kansen.
Haha...handicap in Waregem De adviesraad voor personen met een handicap haalt, in samenwerking met het stadsbestuur, de tentoonstelling van maandag 20 tot en met vrijdag 24 oktober 08 naar Waregem. De tentoonstelling is te bezichtigen in de inkomhal van het stadhuis op Maandag 20 oktober 089.00u. 17.30u. Dinsdag 21 oktober 089.00u. 18.30u. Woensdag 22 oktober 089.00u. 17.30u. Donderdag 23 oktober 089.00u. 17.30u. Vrijdag 24 oktober 089.00u. 17.30u.
Op vrijdag 24 oktober 08 wordt deze week rond personen met een handicap afgerond met een academische zitting in de raadzaal van het stadhuis. Tijdens deze academische zitting wordt uitgebreid stilgestaan bij het Kiwanishuis, een kleinschalig, inclusief woonproject voor personen met een handicap in het centrum van Waregem. Dit woonproject kwam tot stand dankzij een uniek netwerk tussen diverse private en publieke diensten en organisaties. Aan de hand van een film, een aantal getuigenissen en een panelgesprek wordt het ontstaan en de werking van dit woonproject voorgesteld. Het Kiwanishuis vertrekt van de mogelijkheden van de bewoners, een link met de tentoonstelling is bijgevolg niet ver te zoeken (zie daar)
KIWANISHUIS VRIJDAG 24 OKTOBER 2008 Het Kiwanishuis in Waregem is een kleinschalig woonproject voor personen met een handicap die zo zelfstandig mogelijk willen wonen en leven. Het project is gegroeid vanuit concrete vragen van personen met een handicap en hun netwerk.
Ruim 1 jaar na de start willen we onze boeiende ervaringen delen. Met de nadruk op we Het Kiwanishuis werd immers gerealiseerd in een uniek samenwerkingsverband, een uniek netwerk tussen private en publieke partners : bewoners, ouders, familie, stadsbestuur Waregem, OCMW Waregem, Serviceclub Kiwanis, Regionaal Sociaal Verhuurkantoor, vzw Dominiek Savio (Gits) en vzw Ten Anker (Waregem).
Dit project is uniek in Vlaanderen en bewijst dat je met een grote dosis engagement, inzet en creativiteit van diverse partners een oplossing kan bieden op concrete woonvragen van personen met een handicap. Met deze academische zitting willen we enerzijds de manier van werken toelichten en hopen we anderzijds inspirerend te kunnen werken voor andere lokale besturen of private initiatiefnemers.
Het programma ziet er als volgt uit: 14.00u.: onthaal + koffie 14.15u.: verwelkoming en inleiding door mevr. Chantal Coussement, schepen sociale zaken 14.20u.: Filmvoorstelling Het Kiwanishuis Waregem : woonproject via publiek-private samenwerking kan ook van onderuit. Met boeiende resultaten. Ingeleid door dhr. Eric Van Parys, vzw Dominiek Savio Gits. 14.40u.: De bewoners aan het woord : een boeiende babbel met Kiem, Jo, Marc, Shelley en Luc. Een getuigenis over hun eerste ervaringen. Deze babbel wordt in goede banen geleid door mevr. Katrien Rosseel (Radio 2) 15.00u.: Panelgesprek : het verhaal van de bewoners wordt aangevuld met de rol van de verschillende partners binnen dit netwerk. Moderator : Katrien Rosseel. 15.45u.: Vragen staat vrij : het publiek aan het woord. 16.15u.: Slotwoord door mevr. Chantal Coussement, gevolgd door een receptie, aangeboden door het stadsbestuur en serviceclub Kiwanis. Tijdens de receptie wordt de kans geboden om het Kiwanishuis te bezoeken. Voor info of inschrijving kan je terecht bij de sociale dienst van het stadsbestuur (056 62 12 35 socialedienst@waregem.be).