Dit blog is een aanvulling van Beverse Weetjes, met nieuwtjes, activiteiten, links van om en rond Beveren-Leie en verder.
Een kijkje nemen op Beverse Weetjes klik op onderstaande logo!
30-01-2008
Hedendaagse Filosofie - H.V.V.-Waregem i.s.m. CC De Schakel
H.V.V.- Waregem Secretariaat:: Stormestraat 144 te 8790 Waregem tel. 0498/75 67 66 E-mail: nino.coussement@telenet.be
Opnieuw zoeken we drie avonden naar antwoorden op hedendaagse vragen, die ieder weldenkend mens zich wel eens durft stellen. De formule blijft: een inleiding en discussie. Donderdag 14/02/2008 om 20u. Raakpunten tussen katholicisme en vrijzinnigheid op zoek naar zingeving met Staf Nimmegeers Gesprekken in Jeruzalem is een weergave van enkele lange gesprekken tussen priester en politicus Staf Nimmegeers en journalist Yves Desmet over de existentiële zingeving in ons leven. De gesprekken in Jeruzalem gaan over zinvolheid, over leven, over dood. Over God en de mens en dat vanuit het perspectief van enerzijds de priester, anderzijds de atheïst. Een merkwaardige vriendschap tussen mensen met andere visies, maar zoals hun gesprekken aantonen, hebben ze iets gemeen. De zoektocht naar het essentiële, een allesverterende Waarom? - vraag. Waar Staf Nimmegeers een intellectuele christelijke visie aanhangt, is Desmet de vertegenwoordiger van het relativisme, het post-moderne denken. Een oefening in dialoog tussen christenen en atheïsten die we in onze hedendaagse filosofie een nieuwe kans willen geven. En dit op Valentijn. Staf Nimmegeers vraagt zich nu al af hoeveel mensen er op die avond zin in filosofie hebben Staf Nimmegeers is 58 jaar en licentiaat in de sociologie en theologie (K.U.- Leuven). Brussel is zijn geliefde stad. Hij vertoeft graag in een schouwburg en leest en reist veel. Laatste boeken: 'Gesprekken in Jeruzalem', met Yves Desmet, en 'Charme en Chagrijn', Brusselse verhalen. Staf Nimmegeers is bekende priester van de Finisterre-kerk in Brussel. Hij was Sp-a senator.
Donderdag 21/02/2008 om 20u. Jos Geysels over de grenzen aan het politieke en maatschappelijke denken Jos Gheysels wordt in politieke kringen omschreven als een politicus met een visie. Hij is dan ook minister van staat. Als partijsecretaris en politiek secretaris was Geysels jarenlang een voorman van de Vlaamse politieke partij Agalev. Geysels was een geëngageerd student in de jaren 60. Hij studeerde sociologie aan de universiteit van Antwerpen en demonstreerde mee in de anti-raketten-betogingen van 1968. In 1987 werd hij voor de eerste keer verkozen als volksvertegenwoordiger. Enkele jaren later lag hij mee aan de basis van het cordon sanitaire dat in 1991 werd afgesloten tegen het Vlaams Blok. In 1995 werd hij verkozen voor het Vlaams Parlement, waar hij fractievoorzitter werd voor Agalev. In 1997 werd hij politiek secretaris van Agalev. In 1999 boekte zijn partij een belangrijke verkiezingswinst, waar de eerste regeringsdeelname uit de geschiedenis van de partij op volgde. Na het verlies van Agalev in de federale verkiezingen van 18 mei 2003, nam hij op 20 mei ontslag uit zijn functie van politiek secretaris. Sinds 2004 bekleedt hij geen enkel politiek mandaat meer. In 2005 werd Geysels aangesteld tot speciaal ambassadeur voor Institution Building onder Verhofstadt II. In landen die recentelijk getroffen zijn door oorlogen (zoals Rwanda), gaat hij na hoe België ondersteuning kan bieden voor de wederopbouw van hun staatsstructuur. Momenteel is Jos Geysels voorzitter van 11.11.11 en Boek.be. Jos Geysels publiceert regelmatig, o.a. in de krant De Morgen. Jos Geysels zal niet alleen over ons eigen landje praten en discussiëren, we krijgen een optimistisch wereldperspectief.
Donderdag 28/02/2008 om 20u. Johan Braeckman over Darwinisme en vegatarisme en creationisme Het betwisten van Darwins theorie blijft hardnekkig de kop op steken. Sommige mensen denken dat godsdienst en evolutietheorie tegenstellingen zijn. Moet er nog iets als wetenschap op het onderwijsprogramma staan en kunnen we vanuit de natuur bepaalde normen en waarden afleiden? Johan Braeckman weet er alles over. Prof. Dr. Johan Braeckman is sinds vijf jaar docent wijsbegeerte aan de universiteit Gent. Zijn vakgebied is wijsgerige antropologie, een discipline die zich afvraagt wat voor wezen de mens precies is, en hoe Homo sapiens moet worden gepositioneerd in de natuur en de kosmos. Braeckman houdt zich vooral bezig met de evolutietheorie en de bio-ethiek, twee gebieden waar onze relatie met het niet-menselijke dier altijd om de hoek loert. Johan Braeckman stelt terecht de vraag of we uit onze verhouding tegenover de natuur waarden en normen kunnen afleiden. Zijn er bepaalde gedragingen die we in relatie tot de natuur kunnen of moeten navolgen? Zoals wel of niet vlees eten
Inschrijving en reservatie: tel. 056 62 13 40 Cultureel Centrum De Schakel, Schakelstraat 8, 8790 Waregem http://www.ccdeschakel.be E-mailadres: info@ccdeschakel.be van maandag tot vrijdag van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 17 uur Leden (HVV-UPV): gratis Ingang 5 euro per avond/ 12 euro voor de cyclus De cyclus gaat door in CC De Schakel!