Eerste Belgische sportclub voor mensen met en na kanker
Het project, dat de naam REKANTO® kreeg, wil op termijn op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel een aangepast sport- en bewegingsprogramma aanbieden voor (ex-) kankerpatiënten. Initiatiefnemer is de Stichting tegen Kanker, het programma werd uitgewerkt in samenwerking met Prof. Van Belle (oncoloog) en Prof. Bourgois (sportgeneeskundige) van het UZ Gent. Een van de meest voorkomende klachten bij mensen met kanker is vermoeidheid, die soms jaren blijft aanhouden, ook na de behandeling. Verschillende studies tonen aan dat bewegen een veel betere remedie is tegen vermoeidheid dan rust. Vandaar het belang van een aangepast sport- en bewegingsprogramma voor mensen met en na kanker.
Op termijn wil de Stichting tegen Kanker REKANTO® aanbieden in een dichtvertakt netwerk van lokale sportclubs in heel België. Naast het lokale karakter en de nabijheid tot de woonplaats van de deelnemer, ligt de klemtoon op een lage drempel, het gezondheidsaspect, de sociale dimensie en het contact met andere (ex-) kankerpatiënten. België is, na Duitsland, pas het tweede Europese land waar dergelijk project wordt opgestart. Het REKANTO® sport- en bewegingsprogramma is dus een Belgische en op één na Europese primeur. Na de opstart in 2006 in Diksmuide, Brugge, Roeselare, Oostende, Tielt en Blankenberge, komen daar nu in maart ook nog Ieper, Kortrijk en Waregem bij.
Waarom REKANTO® ? Hoewel het bestaande aanbod aan gewone sportclubs voldoende groot is, blijft dit voor veel mensen met en na kanker een te grote stap om nemen. Daarbij kunnen zowel financiële, fysieke en emotionele redenen een rol spelen. Diegenen die al actief aan sport of lichaamsbeweging deden vóór ze ziek werden, vinden soms wel de weg terug, maar deelnemen op het vroegere niveau is vaak uitgesloten (gezien de beperkingen op fysiek en vaak ook op mentaal vlak). Voor hen die voordien geen aandacht aan hun lichamelijke conditie schonken, is het allerminst evident om hiermee te starten tijdens of na een zware ziekte als kanker. Bovendien kan het voor mensen ook financieel moeilijk zijn om een stap te zetten naar de reguliere sportclubs omwille van het eventuele inkomensverlies en de extra kosten die de ziekte met zich meebrengt. Tenslotte, maar zeker niet onbelangrijk, is een goede professionele begeleiding, zowel op fysiek als op psycho-sociaal vlak en aangepast aan de specifieke problemen van mensen met kanker.
Om de reïntegratie te bevorderen, zal in de REKANTO® bewegingsclubs eerder een clubsfeer worden nagestreefd dan die van een patiëntengroep. Deze strategie vertaalt zich ook in de benamingen. Zo wordt REKANTO® expliciet gepositioneerd als een sport- en bewegingsclub (voor mensen met en na kanker). De professionele lesgever vervult de rol van trainer en de vrijwilliger-gastheer/gastvrouw is de coach van de club. Belang van beweging Mensen met kanker hebben vaak af te rekenen met extreme vermoeidheid, een direct gevolg van zowel de aandoening zelf als van de behandeling. Vaak houdt deze vermoeidheid nog jaren aan, ook nadat de therapie werd afgerond. Door een betere opsporingstechniek en gerichte behandelingen hebben steeds meer patiënten uitzicht op een leven na of met kanker. Bij deze mensen is vermoeidheid een vaak gehoorde klacht. Deze vermoeidheid is vaak het gevolg van de wijze waarop de ziekte en de behandeling ingrijpen op het lichaam en het leven. Tot voor kort werd deze patiënten aangeraden om voldoende rust te nemen. Het is inmiddels uitvoerig aangetoond dat aangepaste sport- en bewegingsprogrammas een veel betere remedie zijn. Door minder te bewegen daalt de conditie, nemen spiermassa en uithoudingsvermogen af en wordt zelfs de minste inspanning nog moeilijker. Behalve fysieke zijn er ook belangrijke psycho-sociale voordelen aan het sporten in clubverband. Mensen hebben een gevoel van controle, verminderen hun stressgevoeligheid en leggen sociale contacten met lotgenoten.
Aandacht voor de fysieke én mentale gezondheid Het REKANTO® project biedt, in samenwerking met specialisten in oncologie en in sportgeneeskunde, een aanbod aan dat rekening houdt met de specifieke eisen en beperkingen van mensen met kanker. Het gaat in de eerste plaats om het aanbieden van wekelijkse activiteiten die geen enkele sportieve conditie vereisen maar toch de mogelijkheid bieden om ieder op zijn of haar eigen ritme constructief de conditie op te bouwen. REKANTO® maakt waar mogelijk gebruik van de bestaande infrastructuur die op gemeentelijk niveau beschikbaar is. Zowel indoor- als outdooractiviteiten zijn voorzien: - omnisport (in zaal of buiten) - aquagym (ook voor niet-zwemmers!) - fietsen, wandelen of joggen op aangepast niveau - yoga en tai-chi Deze laatste twee sporten bieden dan weer de mogelijkheid te werken aan een goede ademhaling, ontspanning en relaxatie. Dit alles verloopt onder de deskundige leiding van ervaren lesgevers die ook nog een bijkomende vorming volgen omtrent de oncologische aspecten bij sport en beweging.
REKANTO®, niet enkel nà revalidatie REKANTO® is geen onco-revalidatieprogramma zoals er momenteel lopen in een aantal ziekenhuizen in Vlaanderen.
Bij dat type revalidatieprogrammas oefenen de patiënten gedurende drie maanden op de afdeling fysiotherapie van het ziekenhuis en volgen ze een aanvullend programma met informatie over psycho-sociale aspecten en eventueel voedingsadvies. Het aantal plaatsen is echter beperkt en daarbij komt nog dat je al niet te ver van het ziekenhuis mag wonen om regelmatig te kunnen deelnemen.
Na deze drie maanden moeten de patiënten dan op eigen kracht verder werken en proberen hun conditie minstens op peil te houden en liefst nog te verbeteren. Zoals reeds aangehaald is dit voor sommigen haalbaar in het reguliere aanbod maar lang niet voor iedereen. Bovendien valt de stimulans van de groep weg en enkel op je eentje is het veel moeilijker om vol te houden.
Iedereen die nog in behandeling is of die nog de gevolgen van de aandoening of behandelingen ondervindt kan bij REKANTO® terecht, ongeacht of zij een revalidatieprogramma gevolgd hebben. Wel is het akkoord van de behandelend geneesheer vereist, met een gestandardiseerd medisch attest. REKANTO® is een programma van vzw FITKAN
Waar en wanneer in West-Vlaanderen?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Omnisport op maandag van 13u45 tot 14u45 Kortrijk Sportcentrum, Mimosalaan 18
Aquagym op dinsdag van 15u45 tot 16u45 Kortrijk Zwembad, Lagaeplein 3, Heule
Omnisport op vrijdag van 15u tot 16u Waregem Sportcentrum De Treffer, Meersstr. 5
Ieper Sportcentrum, Leopold III-laan 18
· Omnisport op dinsdag van 15u tot 16u
· Tai chi op donderdag van 13u30 tot 14u30
5 kennismakingslessen op 1, 8, 15, 22, 29 mrt.
Wel vooraf inschrijven bij
Marc Maddelein, regiocoördinator
Tel.: 0475 500 900 of 051 500 950
E-mail: mmaddelein@kanker.be
|