Dit blog is een aanvulling van Beverse Weetjes, met nieuwtjes, activiteiten, links van om en rond Beveren-Leie en verder.
Een kijkje nemen op Beverse Weetjes klik op onderstaande logo!
27-06-2008
WAREGEM: Nu ook lerarenopleiding in Waregem
Laatste Nederlandstalige afdeling verdwijnt in Moeskroen Nu ook lerarenopleiding in Waregem
Vanaf 1 september 2008 wordt de specifieke lerarenopleiding niet langer in Moeskroen georganiseerd. De huidige personeelsleden zullen vanaf dan hun onderwijsopdracht in Waregem uitoefenen, vertelt coördinator Koen Cousaert.
In onderwijsdecreet XVIII, dat op woensdag 25 juni 2008 door het Vlaamse parlement is goedgekeurd, staat dat de onderwijsbevoegdheid voor de specifieke lerarenopleiding van het CVO Moeskroen wordt overgedragen aan het CVO De Vlaamse Ardennen. De lerarenopleiding in Moeskroen kent een aparte geschiedenis, vertelt coördinator Koen Cousaert. Bij de nieuwe taalwetgeving in 1963 werden de West-Vlaamse steden Moeskroen en Komen overgeheveld naar de provincie Henegouwen. Op dat ogenblik bestond er in Moeskroen een bloeiende Nederlandstalige afdeling secundair technisch dagonderwijs. In het avondonderwijs waren er een zestal Nederlandstalige opleidingen, waaronder de pas opgerichte D-cursus. Op grond van de taalwetgeving konden die Nederlandstalige opleidingen in een stukje Wallonië blijven bestaan. In de jaren 60 en 70 liep in het Nederlandstalig dagonderwijs het leerlingenaantal sterk terug. Eind de jaren 80 besliste de overheid dan ook de Nederlandstalige afdeling af te bouwen, pikt lector Koen De Praeter daarop in. Ook de overige opleidingen voor sociale promotie werden wegens gebrek aan belangstelling afgebouwd. Enkel de GPB-opleiding (Getuigschrift voor Pedagogische Bekwaamheid) trok steeds meer cursisten aan.
Laatste vertegenwoordiger De lerarenopleiding in Moeskroen trok zowel studenten uit West- als Oost-Vlaanderen aan en leverde leerkrachten af voor Vlaanderen. Door de taalwetgeving konden cursisten die in Wallonië wonen, zich niet inschrijven. Het was dus niet toegelaten dat Vlamingen die in Moeskroen woonden of zich net over de taalgrens hadden gevestigd, de lerarenopleiding volgden, vertelt Koen De Praeter. Bovendien dienden onze studenten hun vooropleiding in het Nederlandstalig onderwijs genoten te hebben. Met de lerarenopleiding in Moeskroen verdwijnt meteen de laatste Nederlandstalige afdeling binnen een onderwijsinstelling van de Franstalige gemeenschap. We bedanken alvast de Franstalige directeur en de secretariaatsmedewerkers voor de fijne samenwerking in de afgelopen decennia. Ook met de Waalse collegas deden zich nooit problemen voor.
Vernieuwde lerarenopleiding Vanaf 1 september 2007 is de lerarenopleiding grondig hervormd, weet Koen Cousaert. In plaats van de GPB-opleiding spreken we vanaf nu van de specifieke lerarenopleiding (SLO). De opleiding leidt tot het diploma van leraar. In de vernieuwde lerarenopleiding doen beginnende leerkrachten meer praktijkervaring op. Zowel de theorie als de praktijk krijgt 30 studiepunten. Dat moet beginnende leerkrachten voorbereiden op een loopbaan in het onderwijs en een praktijkschok vermijden. De specifieke lerarenopleiding biedt de cursisten een pedagogische en onderwijskundige vorming. Zij richt zich voornamelijk op het secundair onderwijs, maar ook op het hoger en het volwassenenonderwijs. Bovendien worden onze cursisten voorbereid op leidinggevende functies in het bedrijfsleven of in openbare diensten.'
Waregem In Waregem beschikken we over een uitstekende infrastructuur, vertelt Koen Cousaert. De lokalen zijn uitgerust met de modernste technologieën. Zo staan er Smartboards multimediale schoolborden - tot onze beschikking. Op die manier kunnen we als lerarenopleider onze voorbeeldfunctie maximaal uitspelen. Onze pedagogische visie blijft ongewijzigd: in een open klimaat en op een volwassen manier onze cursisten voorbereiden op de uitdagingen van het leraarschap. Een stevige theoretische basis mag daarbij niet ontbreken, maar steeds is die in de praktijk toepasbaar. Onze lerarenopleiding blijft overigens lid van het expertisenetwerk associatie universiteit Gent. Een tweede troef is de makkelijke bereikbaarheid. Vanaf de E17 is het nauwelijks 5 tot het opleidingscentrum. Ook met de trein is de school makkelijk te bereiken.'
Op 6 september 2008 vanaf 9u30 is er een informatievergadering over de vernieuwde lerarenopleiding met mogelijkheid tot inschrijving. U bent van harte welkom op de campus KA De Zeswegen, Westerlaan 69 in Waregem. Meer informatie op de site klik hier.