Dit blog is een aanvulling van Beverse Weetjes, met nieuwtjes, activiteiten, links van om en rond Beveren-Leie en verder.
Een kijkje nemen op Beverse Weetjes klik op onderstaande logo!
Op zondag 29 november 2009 om 18u30 brengt Jeugdharmonie Vooruit de wereldcreatie van Oliver Twist, het eerste werk voor harmonieorkest van Erik Desimpelaere.
Erik Desimpelaere doorliep vanaf het vierde leerjaar de hele cyclus van het DKO in de muziekacademie van Harelbeke. Daar volgde of volgt hij piano, muziektheorie, muziekgeschiedenis, kamermuziek en jazz. Daarnaast deed hij aan de muziekacademie van Waregem ook dwarsfluit. Erik is een vaste waarde van het Harmonieorkest Vooruit, waar hij aan de fluitpupiter of achter de piano te vinden is.
Met compositie is hij al een tijdje bezig. Hij nam tweemaal deel aan de wedstrijd Op weg naar het nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE), en haalde daarin tweemaal de finale. Op dit moment studeert hij aan het Koninklijk conservatorium Brussel piano en compositie respectievelijk bij Piet Kuijken en Jurgen De Pillecyn.
De componist over Oliver Twist: "Oliver Twist voor harmonieorkest ontstond als een opdrachtwerk voor de Jeugdharmonie Vooruit Harelbeke. Het stuk is een soort symfonisch gedicht in 4 delen, gebaseerd op het gelijknamige boek van Charles Dickens. Bij het begin van de lectuur lijkt dit boek het verhaal te vertellen van de brave weesjongen Oliver Twist en diens ongelijke strijd tegen het kafkaëske apparaat dat in het Engeland van de 19de eeuw heerste. Geleidelijk echter verlegt Dickens de focus naar de omgeving van zijn hoofdpersonage en op het einde van het boek blijkt dat de naar de achtergrond verdwenen Oliver eigenlijk een vrij flat character is (in vergelijking met alle mensen die hij ontmoet heeft). Dickens legt dus de nadruk op de toevallige band die alle personages blijken te hebben met de kleine Oliver Twist, de één al wat directer dan de andere.
Zo heb ik ook in de loop van de compositie de focus verlegd om de pointe van het verhaal duidelijker te plaatsen. Alle personages worden verbonden met een muzikaal thema of een muzikale gedachte, met bovendien een sterkere verwantschap naar het hoofdthema van Oliver Twist naargelang een al dan niet familiale relatie met deze hoofdpersoon. De onthulling van de echte familie van Oliver en het lot van zijn overleden ouders, wordt in de finale van de compositie verklankt doordat alle betrokken themas samenkomen. Dit beoogt bij de luisteraar een soort catharsiseffect, net zoals in het boek.
Het stuk is als volgt opgebouwd: In de prelude wordt Oliver Twist muzikaal geboren en sterft zijn moeder. Het eerste deel handelt over Olivers verblijf in het weeshuis van het kleine dorp waarin hij geboren werd. Hij belandt van de ene teleurstelling in de andere en besluit uiteindelijk om weg te vluchten naar Londen. Daar hoopt hij carrière te maken. Hij komt er terecht bij Fagin, een oude Jood, die kinderen opleidt om als dieven voor hem te werken. Als de naïeve Oliver beseft hoe de vork aan de stijl zit, vlucht hij ook daar gedesillusioneerd vandaan. In het derde deel komt de jongen terecht bij Rose Maylie en haar tante.
Het is voor Oliver een aangename tijd, want de Maylies behandelen hem als een echt lid van de familie. Muzikaal is er een grote verwantschap tussen het thema van Rose Maylie en dat van Oliver (3-ledigheid, gelijkaardige intervallen, maar dan stijgend in plaats van dalend, enz ).
Nog groter (en dit is voor de heel attente luisteraar ) is de verwantschap tussen Rose en de ontwikkeling in de prelude van het werk, waarin kort de moeder van Oliver voorkomt. Bovendien komt het thema van de moeder van Oliver gedurende alle delen van het stuk terug als een reflectie naar zijn geboorte, behalve in het derde deel. Rose vervangt als het ware onbewust deze mijmeringen aan Olivers overleden moeder.
In de finale wordt duidelijk hoe het afloopt met alle personages die Oliver ontmoette in de vorige drie delen, steeds onderbroken door fugas in alle groepen van het orkest (houtblazers, kopers en slagwerk).
Op het eind vloeien de themas van Oliver en Rose samen, als muzikale verklanking van hun familieband: Rose blijkt een veel jongere zus te zijn van Olivers overleden moeder. Uiteindelijk komt hij toch nog bij zijn familie terecht.
Dirigent Alain Verhoeven zal Vooruits jonge garde leiden bij de wereldpremière van Oliver Twist.
Het concert met Jeugdharmonie Vooruit vindt plaats op zondag 29 november 2009 om 18u30u u in het CC Het Spoor, Eilandstraat 6 in Harelbeke. Voor 5 euro kan u getuige zijn van deze unieke wereldcreatie.